Jak usunąć konto na Instagramie? Krok po kroku

Instagram potrafi być niesamowitym pochłaniaczem czasu, podobnie jak pozostałe media społecznościowe. Statystyczny Polak spędza średnio 2 godziny dziennie w mediach społecznościowych i posiada około 8 profili w mediach społecznościowych łącznie. Taki obraz pojawia się w najnowszym raporcie, który przygotowała firma We are social. Chcesz usunąć konto? Zobacz, jak możesz usunąć lub zawiesić konto na Instagramie.

we are social średni czas w social media

Jak usunąć Instagram? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Jeżeli zastanawiasz się nad usunięciem lub tymczasowym zawieszeniem konta, warto sprawdzić, ile czasu spędzasz przeglądając instagramowy feed. Jest to bardzo proste i w zaledwie kilka kliknięć możesz zobaczyć wykresy, które zobrazują Twoją aktywność na Insta.

Aby sprawdzić Twoją aktywność, wejdź na swój profil, a następnie wybierz w menu pozycję: Twoja aktywność.

twoja aktywność na Instagramie

Jeżeli uznasz, że spędzasz zbyt dużo czasu na Instagramie, masz dwa rozwiązania: zawiesić lub trwale usunąć konto na Instagramie. Poniżej znajdziesz instrukcje, które krok po kroku przeprowadzą Cię przez wybrany proces, który pozwoli Ci odpocząć od Instagrama.

Tymczasowe wyłączenie lub usunięcie konta Instagram - poradnik

UWAGA! Usunięcia i tymczasowego wyłączenia konta możesz dokonać tylko i wyłącznie za pośrednictwem przeglądarki! Usunięcie konta w aplikacji Instagram nie jest możliwe!

Jak tymczasowo wyłączyć konto na Instagramie?

Jeżeli nie jesteś gotowy trwale usunąć konto, możesz skorzystać z możliwości czasowej dezaktywacji konta.

wyłącz tymczasowo konto screen Instagram

Aby tymczasowo wyłączyć konto:

  1. Wejdź na stronę instagram.com z komputera lub za pomocą przeglądarki w smartfonie.
  2. Zaloguj się na profil w przeglądarce. Konta nie można usunąć z poziomu aplikacji Instagram.
  3. Kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu, a następnie wybierz Profil > Edytuj profil.
  4. Wybierz "Tymczasowe wyłączenie konta".
  5. Odpowiedz na pytanie "Dlaczego wyłączasz konto?", a następnie podaj hasło. Wyłączyć konto będziesz mógł dopiero gdy wybierzesz powód i wprowadzisz hasło. Przed wyłączeniem zostaniesz poproszony o potwierdzenie akcji, kliknij "tak. :-)

Czy tymczasowo wyłączone konto jest widoczne dla innych osób?

Tymczasowe wyłączenie konta sprawi, że Twoje zdjęcia, komentarze i polubienia zostaną ukryte, dopóki nie aktywujesz ponownie konta, logując się na nim. Po ponownym zalogowaniu wszystko wróci do sytuacji sprzed wyłączenia.

Jak usunąć konto na Instagramie?

Pamiętaj, że tylko Ty możesz usunąć konto. Instagram nie może usunąć konta w Twoim imieniu. Innymi słowy - jeżeli chcesz złożyć wniosek o usunięcie konta, musisz być zalogowany. Alternatywnie mieć dostęp do poczty e-mail, na którą konto zostało zarejestrowane.

trwałe usunięcie konta insta - screen

Aby złożyć wniosek o trwałe usunięcie konta, musisz:

  1. Wejdź na stronę: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ - możesz to zrobić na mobile lub na komputerze. Jeśli nie jesteś zalogowany, zaloguj się. Pamiętaj! Nie możesz usunąć konta z poziomu aplikacji w telefonie.
  2. Wybierz opcję w menu rozwijanego obok pytania "Dlaczego chcesz usunąć konto?", a następnie ponownie wprowadź hasło. Opcja trwałego usunięcia konta zostanie wyświetlona dopiero wtedy, gdy wybierzesz powód z menu.
  3. Kliknij "Trwale usuń moje konto".

Jeśli chcesz usunąć inne konto niż te, na którym jesteś zalogowany:

  1. Kliknij nazwę użytkownika (lub jej dotknij) w prawym górnym rogu strony Usuń konto.
  2. Kliknij obok pozycji Edytuj profil i wybierz Wyloguj się.
  3. Ponownie zaloguj się do konta, które chcesz usunąć i postępuj zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.

Ile trwa usunięcie konta?

Po upływie 30 dni od przesłania wniosku o usunięcie konto wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte, bez możliwości ich odzyskania.

W rzeczywistości usuwanie wszystkich opublikowanych treści może potrwać nawet 90 dni od momentu rozpoczęcia procesu. Natomiast usuwane informacje nie są dostępne dla innych osób.

Usunięcie konta a całkowite wymazanie danych

Usunięcie konta nie gwarantuje całkowitego wymazania historii Twojej aktywności. Po upływie 90 dni kopia danych może być nadal przechowywana w pamięci zapasowej, z której korzysta Instagram do odzyskiwania danych, w związku z kwestiami prawnymi, naruszeniami regulaminu i działaniami mającemu na celu zapobieganie szkodom. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie: Zasady dotyczące danych na Instagramie.